Dacă și tu te-ai gândit măcar o dată să postezi pe TikTok, dar încă nu ai avut curajul până acum, acesta este un articol ce ți-ar putea oferi mai multă claritate în proces și chiar să te motiveze să începi să filmezi primul tău clip pe TikTok.
- Începe cu „de ce”
Înainte de a începe orice lucru este important să ne definim „de ce”-ul din spatele acțiunilor noastre. Care este motivul pentru care vrei să începi să postezi pe Tik Tok? Vrei să faci asta pentru că este în trend sau ai o motivație mai profundă de atât? Ia-ți timp să analizezi aceste lucruri.
Definirea motivului pentru care facem anumite acțiuni ne ajută să ne centrăm în momentele în care nu avem motivație. Știm cu toții că este imposibil să fim mereu motivați în ceea ce facem. Însă, atunci când ne amintim scopul pentru care am început să facem acel lucru, suntem mai determinați să continuăm până ne atingem obiectivul.
- Autenticitatea contează chiar și pe TikTok
Pe o platformă ticsită de oameni care își expun conținutul, autenticitatea cu care prezinți ceea ce ai de oferit poate face diferența. Chiar și pe TikTok, unde lucrurile se întâmplă foarte rapid, a fi autentic te poate ajuta să te diferențiezi de mulțime.
Începe prin a te gândi care este acel lucru care te face special și poate fi diferențiatorul tău. Poate ești o persoană care se pricepe la glume și poți insera asta în clipurile sale, poate îți place arta (de orice fel) și îi poți face loc și ei în ceea ce faci sau poate te pricepi să spui povești.
Folosește-te de toate acestea ca de niște atuuri pe care le ai pentru a-ți contura imaginea în online. Totul ți se pare mai ușor atunci când poți face lucrurile în ritmul și stilul tău, lucruri la care te pricepi deja.
Cum te ajută autenticitatea atunci când filmezi un TikTok:
- te diferențiezi de restul oamenilor de pe platformă
- atragi către tine oamenii care rezonează cu tine
- poți crea mai ușor o comunitate
- creezi o imagine sustenabilă pe termen lung
- Trebuie să ai un aparat profesional pentru a începe să te filmezi?
Dacă și tu faci parte din categoria persoanelor care cred că pentru a începe să creeze conținut au nevoie de o aparatură performantă, sunt aici să te contrazic. Nu ai nevoie de camere de filmat complicate pentru a da startul clipurilor tale pe TikTok, cum nu ai nevoie nici de ultimul model de telefon de pe piață pentru a face asta.
Da, este important să te auzi și să te vezi bine. Însă, cum cele mai multe dintre telefoanele pe care le avem pe piață îndeplinesc aceste criterii, poți să începi să te filmezi fără probleme. Șterge camera telefonului, fă un test să vezi dacă te auzi și te vezi bine și poți începe.
În plus, a putea scoate telefonul în orice moment din buzunar, fără a te preocupa de alte detalii tehnice, poate fi un avantaj enorm pentru situațiile în care te lovește inspirația.
- Alege-ți bine hook-ul
Dacă de telefonul cu care te filmezi nu trebuie să îți faci griji, la hook-ul pe care vrei să îl folosești în clipurile tale ar trebui să te gândești puțin.
Provenit din limba engleză, hook-ul (cârligul) se referă la acel element pe care îl folosești la început de video pentru a atrage atenția privitorului încă din primele 3 secunde. Poate fi o frază pe care o spui, o acțiune pe care o faci, un efect video sau un titlu care poate atrage atenția.
De obicei acesta trebuie să mențină atenția încă din primele 3 secunde, fiind momentul care stabilește dacă cel care privește rămâne să vadă ce ai de spus/arătat sau dă swipe către alte videoclipuri.
Fă puțin research pe platformă înainte. Dă scroll și observă care sunt acele videoclipuri care te fac să te oprești și să asculți, dar și care sunt acele clipuri care nu îți trezesc interesul. Analizează ce fac ceilalți pe această platformă și ia-ți notițe.
- Oamenii au atenția ta doar câteva secunde, alege bine ce vrei să le spui
De multe ori, când începem să povestim, avem tendința de a ne pierde în detalii care nu aduc nimic nou poveștii noastre. Încearcă să ai o structură atunci când ai multe informații de împărtășit într-un video pentru a putea să cuprinzi esențialul poveștii. Fă asta cu primele videoclipuri pe care le urci pe platformă. Cu timpul îți vei da seama ce lucruri merită împărtășite pentru ca povestea ta să fie ascultată.
Cum poate arăta structura unui clip scurt pe TikTok:
- Începi cu un hook stabilit „Uite 3 motive pentru care nu aș alege să îmi fac vacanțele în x loc.” Poți adăuga și „Ultimul motiv m-a pus pe gânduri cel mai mult.” pentru a-i determina pe oameni să stea până la final dacă vor să afle informația.
- Enumeră motivele „Primul motiv ar fi…”
- La final lăsăm o întrebare deschisă pentru public „Tu unde nu ți-ai face vacanțele niciodată?”
Adaptează structura în funcție de subiectul pe care alegi să îl abordezi.
- Ce facem după ce am postat primul nostru clip?
Se spune că uneori ne este mai greu să începem ceva. Eu spun că este mai greu este să te ții de ceea ce ai început să faci. Dacă vrei cu adevărat să ai rezultate, nu te opri la primul clip și nici la al doilea. Ce te va ajuta în momentele în care nu știi dacă mai are sens să continui este „de ce-ul” de care vorbeam la început.
Pentru a ajunge la acel de ce, este important să fim consecvenți în ceea ce facem. Această consecvență va veni la pachet cu experiența, cu o viziune mai clară asupra a ceea ce vrei să faci, cu o listă a lucrurilor pe care vrei să le păstrezi sau vrei să le elimini.
Dacă vrei să nu ai perioade lipsite de activitate sau momente în care nu știi ce poți să mai postezi, trebuie să te împrietenești planificarea. Chiar dacă a fi creativ implică și spontaneitatea, te încurajăm să ai mereu un plan de postări video pentru minimum o lună. Nu trebuie să intri în detalii pentru fiecare video. Este suficient să ai stabilite topicul postării, un script scurt, schițat, numărul de postări pe care le poți realiza în luna respectivă și zilele când vor fi postate. Setează și ziua și ora în care poți filma anumite clipuri pe TikTok și respectă acel program.
Deși vor fi situații în care vei putea să iei telefonul să începi să filmezi total neplanificat, la fel vor exista și zile în care inspirația nu o să bată la ușa ta. Planul de conținut va fi acolo să te ajute în acele momente.
- Ce alte lucruri mai contează pe TikTok?
Chiar dacă TikTok este platforma care încurajează creativitatea, trebuie să fim conștienți că, asemenea multor platforme de socializare, vine cu câteva reguli. Dacă respectăm aceste reguli avem șansa să atingem o audiență mai mare.
De exemplu, utilizarea hashtag-urilor specifice pentru clipurile tale te poate ajuta să ajungi audiențe noi mult mai ușor. Fă un mic research și vezi care sunt hashtag-urile populare la momentul actual și dacă acestea se potrivesc subiectelor pe care tu le abordezi. Înainte de a alege un hashtag pentru clipul tău poți vedea câte persoane l-au folosit înainte.
La fel se întâmplă și în cazul melodiilor existente pe platformă. TikTok tinde să afișeze mai des videoclipurile care folosesc o melodie ce a fost utilizată de mai multe ori pe platformă decât una complet necunoscută. Dacă găsești o astfel de melodie pentru conținutul tău, fă un test și vezi care sunt rezultatele.
O altă idee ar fi să urmărești trendurile de pe platformă. Te poți gândi cum să le realizezi în stilul tău astfel încât să le oferi o notă personală. Dacă simți că ceea ce este în trending nu te reprezintă, o idee mai bună ar fi să nu realizezi altfel de clipuri. Cel mai probabil nu vei fi natural când vei încerca să le realizezi, iar acest lucru poate fi simțit și de audiența ta.
Concluzii
În concluzie, dacă vrei să iei în considerare platforma TikTok pentru conținutul tău, autenticitatea și consecvența sunt esențiale. Definește-ți clar „de ce”-ul înainte, folosește un hook care să atragă și planifică-ți postările pentru a te menține constant activ. Fii atent la trenduri, dar personalizează-le astfel încât să rămâi fidel stilului tău.
Cu o strategie bine pusă la punct și conținut relevant, poți ajunge la acei oameni care rezonează cu tine și mesajul tău.